Gotovinska prodaja

Maloprodaja iz veleprodaje


Fiskalna blagajna

S obzirom na specifičnosti i razlike u odnosu na veleprodaju, u gotovinskoj prodaji nije moguće koristiti klasične veleprodajne račune.

Osnovna razlika je u tome što za razliku kod veleprodaje kupac ne mora biti poznat, a plaćanje se vrši preko vaše blagajne. Ali možda je ipak najvažnija razlika u tome što prilikom gotovinske prodaje postoji obveza provedbe fiskalizacije računa. Modul Gotovinski računi - Fiskalna blagajna je integriran s ostatkom sustava, tako da se izdavanjem računa automatski ažurira stanje na skladištu, a izradom obračuna i knjiga PDV IRA.
Unatoč tomu što kupac ne mora biti poznat, dakle ne morate ga imati evidentiranog u bazi, morate biti u mogućnosti izdati ispravan porezni račun. U slučaju da kupac traži "R1" račun, dovoljno je upisati njegov porezni broj, naziv i adresu i "R1" će biti automatski kreiran prilikom ispisa. Ukoliko je kupac registriran u bazi, unosom poreznog broja, ostali podatci (naziv, adresa) će biti umetnuti automatski.

Kao i kod veleprodaje, proces je maksimalno automatiziran kako bi se za izradu dokumenta utrošilo što manje vremena te u isto vrijeme dobio vjerodostojan i profesionalan rezultat.


Fiskalizacija - Gotovinski računi

Fiskalizacija je neizostavni, zakonom propisani dio gotovinske prodaje i važno je da je uredna kako bi izbjegli neugodnosti i neželjene troškove.

Proces fiskalizacije je potpuno automatiziran. Program provodi sve potrebne radnje, od pripreme dokumenta, potpisivanja vašim certifikatom te provodi komunikaciju s poreznom upravom – slanje i primanje odgovora.

Ispravnost fiskalizacije

Program vodi računa o ispravnoj provedbi fiskalizacije, a u slučaju neuspješne fiskalizacije iz bilo kojeg razloga račun je moguće naknadno fiskalizirati.
Računi koji nisu fiskalizirani su posebno označeni tako da zahvaljujući jednostavnom i brzom uvidu imate kontrolu nad time što je potrebno naknadno fiskalizirati.


Gotovinski računi - ispis

Račun nije samo dokument koji treba sadržavati sve neophodne elemente nego je na neki način i vaš izlog i „legitimacija“.

Ispis sadrži sve zakonom propisane elemente, a može se ispisati osim na printer i u PDF dokument.


Obračuni - knjiženje

Na kraju dana je potrebno napraviti obračun koji sumira sve račune izdane od zadnjeg obračuna. Proces je jednostavan i automatiziran, a opet pod vašom kontrolom.

Program izračunava ukupni promet gotovine, odnosno iznos koji treba uplatiti u blagajnu. U isto vrijeme Obračun knjiži PDV u knjigu IRA, a iznos koji je naplaćen bezgotovinski na poseban račun u svrhu kontrole naplate.

Obračun je naravno moguće ispisati sa svim detaljima: brojevima računa, iznosima naplaćenim u gotovini, bezgotovinsko te PDV-a po stopama.